woensdag 28 mei 2014

Composiet planken of niet

Twijfel, twijfel. Wat gaan we doen met de veranda? Composietplanken of (hard)hout? Voor beide is wat te zeggen... Mijn advies is: bedenk eerst eens waar het toegepast gaat worden. Gaat u de planken direct achter een woningdeur of op een pad naar bijvoorbeeld een berging of schuur toepassen? Kies dan voor composietplanken. Composietplanken, mits de goede leverancier, worden namelijk minder snel glad. Uitermate handig wanneer u in de winter of bij aanhoudende regen niet op de snufferd wil gaan.

Gebruikt u de planken voor een (overdekte) veranda? Als het goed is worden de planken niet nat en dus niet glad. U hebt de keuze tussen planken en composietplanken. Dan komt de uitstraling om de hoek kijken... Wenst u de veranda in een gezellige, knusse, warme, kneuterige uitstraling? Kies voor echt hout of eventueel bamboe. Dat kunnen planken van steigerhout zijn of van hardhout. Composietplanken hebben meestal een moderne(re)look. Hier is niets mis mee wanneer de planken gebruikt worden voor de vloer van een nette moderne overkapping. Door de toepassing van een klem-systeem in plaats van het gebruik van (rvs) schroeven en door de uniformiteit van de planken ogen de vlonders rustiger en 'strakker'.

De topkeuze wat betreft de keuze van het soort hardhout is Ipé, of Surinaams groenhart. Ook komen we de naam: Lapacho tegen. De boomsoort behoort tot dezelfde plantfamilie als de de bekende (bol-) Catalpa namelijk de trompetboomfamilie. Deze houtsoort is harder dan Bangkirai wat in veel bouwmarkten als hardhout wordt aangeboden. Voor een gemiddelde doe-het-zelver zou dit een probleem kunnen zijn want goed gereedschap is onontbeerlijk bij het bewerken van deze houtsoort. De schroefgaten voor de RVS-torchschroeven kunnnen gecamoufleerd worden door gebruik te maken van 'proppen'. De proppen worden in de schroefgaten verlijmd en met een scherpe beitel op lengte gemaakt. De kleur van het hout is grijsgroen. Zie voor meer info: Wikipedia: Groenhart en Houtinfo.nl : Ipé / Lapacho.

Vloer van hardhout

Een iets mindere keuze (het hout vertoont soms water-achtige kringen) is Massaranduba. De kleur van het hout wijkt af van Ipé omdat het meer roodbruin van kleur is. Maar wie ziet dat nog over 5 jaar? Zie voor meer info op: Wikipedia: Massaranduba of op Houtinfo.nl

Maar er bestaan meer hardhoutsoorten die gebruikt worden voor het zagen van vlonderplanken zoals Angelim Vermelho. Het nadeel van deze houtsoort is dat de plank een muffe geur af geeft. Om deze reden wordt deze houtsoort binnenshuis nauwelijks tot niet wordt toegepast. Zie voor meer info: Houtinfo: Angelim Vermelho

Ook Alungu komen we tegen op internet. Deze houtsoort is nog niet zo bekend (2014. Alungu lijkt een goed alternatief voor bangkirai omdat het gunstiger geprijsd is en nagenoeg dezelfde eigenschappen heeft. Een nadeel vind ik zelf dat de planken vaak aangeboden worden met ribbels. Voor een overkapping zou ik het liefst brede ongeribbelde planken zien van circa 195 mm. breed...

Padouk is ook een tijdje heel populair geweest. Deze houtsoort komt niet uit Midden- of Zuid-Amerika maar uit Afrika. Vers hout is gemakkelijk te herkennen door de opvallende roodachtige kleur. Wilt u deze kleur behouden bekijk dan vooral de tips op: Houtinfo.nl: (Afrikaans) padouk .

Veel relevante info over de diverse houtsoorten met hun eigenschappen kunt u vinden op (Centrum Hout): Houtinfo.nl.

Uiteraard is het verstandig om goed de voor- en nadelen van de verschillende houtsoorten en merken composietplanken tegen elkaar af te wegen. Voor een onafhankelijk ontwerp-advies kunt u ook terecht bij de Schetsservice in De Tuinen van Appeltern: Schetsservice.

Hebt u een vraag over de toepassing van hardhout of wilt u een houtsoort bekijken? Hardhouttotaalmarkt in Uden heeft in Nederland de meeste mogelijkheden en expertise. Zij hebben een website: Hardhouttotaalmarkt.


Vloer van composietvlonderdelen